ZEYTİN AĞACI:

Geçmişten günümüze bolluk ve refahın sembolü olarak bilinmektedir. İç mekan ve dış mekanlarda tercih edilir. Kökleri toprağa tutunduktan sonra kolay kolay çürüme olmaz ve yeniden yeşerebilir.   

ZEYTİN AĞACI BAKIMI:

Büyüme ve gelişmesi için direkt gün ışığına ihtiyaç duyar. Gölgede kalması gelişmesine katkı sağlamaz.

Akdeniz iklim bitkisi olduğu için sıcağı sever ve soğuk ortamlarda yaprağını döker. Gelişimi yavaşlar. Bakım koşulları iyi olduğu sürece 2 metreye kadar ulaşabilir. Toprağı kurudukça sulama işlemi yapılmalıdır.

STARLİÇE ( CENNET KUŞU BİTKİSİ):

Starliçe bitkisi sevgi ve özgürlüğü temsil eder. Toplum içinde cennet kuşu olarak bilinmesinin sebebi ise açan çiçeğinin oldukça güzel olmasıdır. 7-10 yaşına ulaşan starliçe’lerin açtığı bu eşsiz güzellikteki çiçek oldukça popülerdir. Anavatanı Güney Afrika’da bu açımın olduğu çiçekten ötürü “turna gagası” denilmektedir.

Bulunduğu ortama geniş ve gösterişli yapraklarıyla tropikal bir etki katan cennet kuşu bitkisi en çok tercih edilen iç mekan bitkileri arasında yer alır. Direkt gün ışığı hariç neredeyse tüm ışık türlerine uyum sağlayan cennet kuşu bitkisi bu özelliği ile iç mekanda neredeyse tüm odalarda yetiştirilebilir.

Starliçe bitkiniz sulama suyuna karşı çok hassastır. İçme suyu kullanmanız önerilir. Musluk suyu kullanımı içerisindeki kireç nedeniyle yapraklarında kararma yapabilir. 

Starliçe bitkisinin eşsiz güzellikteki çiçekleri 4-5 yaşlarındayken açmaya başlar. 

Yapraklarında sararma meydana gelmesi, çok fazla suladığınıza işaret eder.

Starliçe bitkisinin yapraklarının kıvrılması yeteri kadar nem ve sıcaklık alamadığına işaret eder. 

STARLİÇE ( CENNET KUŞU BİTKİSİ) BAKIMI:

Direkt gün ışığına uzun süre maruz kalmaktan hoşlanmaz. Direkt gün ışığı hariç diğer tüm ışık koşullarına uyum gösterir. Ne kadar çok ışık alırsa o kadar hızlı gelişim gösterecektir.

Toprak yüzeyinin yarısının kuruması sulanmaya ihtiyacı olduğunu gösterir. Sulama yaptıktan sonra köklerine inen suyun mutlaka tahliye deliğinden dışarı gittiğine emin olun. Köklerinde biriken fazla su çürümeye neden olacaktır. 

Cennet kuşu bitkisi tropikal bir bitki olduğu için oda sıcaklığına ve neme ihtiyaç duyar. 

Yaz ve ilkbahar aylarında ayda 1 defa olmak üzere besin takviyesi uygulayabilirsiniz. 

SPATİFİLYUM (BARIŞ ÇİÇEĞİ):

Spatifilyum çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.Bitkilerimiz az ışık aldığı zaman  çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

SPATİFİLYUM (BARIŞ ÇİÇEĞİ) BAKIMI:

Spatifilyum çiçeği  yazın haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır.Sulama yapıldıktan sonra kaptaki su dökülmelidir.Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasında engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağa kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirmemiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

Lifli ve kumlu toprakları tercih ederler.Gölge ve yarı gölge alanlardan hoşlanır. Direkt güneş ışığını sevmez.Gelişme döneminde ortalama 18-20 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında 15 derece sıcaklık yeterlidir. Toprağı kışın nemli tutulmalı, kireçsiz ve ılık suyla sulanmalıdır. İlkbahar ve yazın fazla su ister ama toprağını aşırı sulu hale getirmeyin.

ALOE VERA BİTKİSİ:

Aloe vera, hoş görüntüsünün yanında cilt için oldukça faydalı bir bitkidir. Ancak evde aloe vera bakımında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vardır.Evinizde çok kolay bir şekilde aloe vera yetiştirebilirsiniz. Bunun için toprak seçimine çok dikkat etmelisiniz. Aloe vera, humuslu ve organik maddeler açısından zengin olmalı. 

ALOE VERA BİTKİ BAKIMI:

Aloe vera bitkileri tropik bölgelere özgüdür, fakat çeşitli iklimlerde sıklıkla ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bir aloe vera bitkisine bakmak temel prensipleri bildikten sonra kolaydır. 

Sağlığa faydalı bir bitki olan aloe veranızı güneş ışığı alan aydınlık bir alanda tutmalısınız. Kış mevsiminde de ılık ortamlarda tutmaya özen gösterin. Donma ihtimali hiç olmadığı sürece, bitkiyi yaz aylarında dışarıya koyabilirsin. Aloe bitkileri yüzde 95 sudan oluşur ve hafif bir soğukluk bile onları dondurabilir.

Aloe veranızı her gün sulamanıza gerek yok. Ancak sulama yapmadan önce toprağının tamamen kuru olmasına dikkat edin. Çünkü fazla sulama bitkinizin köklerini çürütebilir. Ayrıca sulama için her zaman aynı gün ve saati tercih edin.Unlu bitler gibi aloe vera bitkisinde sık rastlanan birkaç haşere türü vardır. Bu böcekler düz ve kahverengi ya da bronzdur ve aloe bitkilerinden bitki özü emmeyi severler. Onları önlemek için aloe bitkin üzerinde doğal, zehirsiz bir haşere ilacı kullanabilirsiniz.

DEVE TABANI (MONSTERA):

Deve tabanı bitkisi yağmur ormanlarında yetişen bir bitkidir. Yağmur ormanlarında üstte gelişen büyük yapraklar delinir ve kendini aralıklı hale getirir böylelikle alttaki yapraklar da güneş ışığı alabilir. Merhamet ve sevgiyi sembolize eder. Büyük yeşil yapraklarının pozitif enerji yaydığına inanılır.

DEVE TABANI (MONSTERA) BAKIMI:

Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmak yararlı olur. 

Deve tabanı bitkinizi ilkbahardan sonbahara dek haftada 2 kere, kışın ise haftada 1 defa sulamanız onu mutlu edecektir. Sıcak ve nemli günlerde bitkinin toprağının ıslaklığını parmağınız ile kontrol edebilir eğer toprağı kuru ise su takviyesi yaparak gelişimine destek olabilirsiniz.

Deve tabanları direkt gün ışığı almadığı, aydınlık ortamları tercih eder. 

Yaz ve ilkbahar aylarında besin takviyesi uygulayarak  bitki gelişimine katkıda    bulunabilirsiniz. Yapraklarını ıslak, nemli bir bez  ile düzenli olarak silmeniz bitkinizin gözeneklerini açarak daha hızlı gelişim göstermesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra zararlı böceklerin oluşumunda engelleyecektir.

Monstera bitkisinin yapraklarınının aşağı sarkması sulama ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Az sulamadan kaynaklı olarak ortaya çıkan bu durum bitkimize düzenli olarak sulayarak önleyebiliriz. Bitkinin bulunduğu ortamın nem seviyesini yükseltmeniz bitkinin sağlığı açısından önemlidir. 

FİCUS BONSAİ AĞACI:  

Ficus bonsai ağacı iç mekanlarda yetiştirmeye yönelik tercih edilen bir bitkidir.Farklı anlamlara sahip olan Ficus bonsai eski dönemlerde Mısır’da yetiştirilmeye başlayıp sonrasında farklı bölgelere yansımış bir bitkidir.Yeniden doğum,büyüme ve gelişme yaşam döngülerini simgeler.Yeryüzü insan ve doğa arasındaki uyumu ifade eder.

 FİCUS BONSAİ BAKIMI:

Ficus Bonsai ağacında bakım yaparken ortamın havadar ve aydınlık olmasına dikkat etmek gerekir. Evde konumlandırıldığı yer güneş alan pencere önünde olmalı. Haftada 1 kez olacak şekilde içme suyu ile sulanmalı. Sürekli yer değişikliği, çok sulamak yada susuz bırakmak yapraklarının dökülmesini sağlar. Düzenli sulama sağlıklı büyümesini sağlar